Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΚΑΦΕ ΟΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ, ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΤΑ. Ε?

Και τρώω τη σοκολατίτσα μου που λέτε, εις το λιβινγκ ρουμ - κουζίνα της φιλενάδος Μαρίνας. Μια ωραία Break, με φουντούκι ολόσωμο. Μ αρέσουν αυτές οι σοκολάτες γενικά, που έχουν ολόκληρο το ξηροκάρπιο μέσα, γιατί  μπορώ να επιλέξω και να ελέγξω εγώ, πόσο θα ήθελα να το δαγκανιάσω και αν γουστάρω τελικά να μπεί μέσα στον τραπεζίτη μου. Αν δεν θέλω θα το βγάλω ή θα το κατεβάσω άπατο γλούπ. Κάτι άλλες που έχουν μέσα κομματάκια, φουντουκάκια, αμυγδαλάκια, φρουτάκια, σκατάκια τις αποφεύγω, γιατί σου μπαίνουν ετσιθελικά στο δόντι και εμένα οι αυταρχικές εισβολές στην οδοντική και στοματική μου περιοχή με ενοχλούν (δόξα τον Κύριο).



Πέραν αυτού γενικά έχω και την τάση να διαβάζω τα instuctions πίσω από προϊόντα. Αγαπημένο φυσικά, η ανάγνωση οδηγιών χρήσεως απορρυπαντικών στην τουαλέτα. Σχεδόν έχω μάθει ιταλικά πίσω από ένα Azax. Τώρα γιατί με πιάνει αυτή η τούρλα μάθησης, ενώ έχω κάτσει να ανακουφιστώ δεν μπορώ να το εξηγήσω. Κρίμα ο μαλάκας δεν το σκέφτηκα να  χρησιμοποιήσω το tip στις Πανελλήνιες, τώρα θα είχα πτυχίο πανεπιστημίου. Χέσε.


Τες πα δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι οι οδηγίες πίσω από τις σοκολάτες. Εκεί που τσακίζω τη Βreak λοιπόν επαρατηρώ την εξής φράση από πίσω στις οδηγίες με μικρουλά γραμματάκια. '' ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΙΧΝΗ ΑΠΟ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ'' ....... ? Ορίστε? Τι θέλει να πει ο ποιητής άραγε? ΜΠΟΡΕΙ να περιέχει? 
Τι μπορεί ρε μαλάκες όταν τη φτιάχνετε δεν ξέρετε αν βάλατε αμύγδαλα μέσα? Να πέρασε άραγε βόλτα κανά αμύγδαλο και είπε να ρίξει μιά βουτιά στο καζάνι με την γάλακτος? Τι να συμβαίνει? Α πουστιά η υπόθεσις. Και είπα να το ψάξω.



Το σενάριο να πέρναγε το αμύγδαλο τσάρκα το αποκλείουμε.
Σενάριο Νάμπερ 2:  παίρνουμε τη θεωρία ότι μαλάκας Πακιστανός εργάτης, έριξε κατα λάθος 2 τόνους φουντούκια σε ένα τάνκερ σοκολάτα σκέτη. Ε σου λέει να μην την πετάξουμε είπαν και έβαλαν κι αυτή τη μαλακία γραμμένη από πίσω. Ναι αλλά το Πάκι να κάνει συνέχεια αυτό? Δεν πάει. Δολιοφθορά θα ήταν η κατάστασις και θα έπαιρνε πούλον Ισλαμικόν ο Μουτζαχεντίν.
Σενάριο τρίτο, στο εργοστάσιο το καζάνι με τη σκέτη σοκολάτα, είναι δίπλα στο καζάνι με τα φουντούκια και στο ανακάτεμα πέφτει και κανα τρίποντο από απέναντι. Ναι χμμμ λογικόν από μια άποψη αλλά ολόκληρη βιομηχανία, δεν θα μπορούσε να βάλει το καζάνι πιο δίπλα? Και να συμβαίνει και σε όλες τις σοκολάτες αυτό? Και σε όλες τις βιομηχανίες? Α δεν μου βγαίνει. Πουστιά πουστιά πουστιά. Ας εGooglaρουμε λοιπόν να πάρομεν απάντησιν:
''Αν προσέξατε ότι τα πιο πολλά προϊόντα αναφέρουν ίχνος αυγού και ξηρών καρπών κι αυτό γιατί; Για να είναι καλυμμένοι σε τυχόν μηνύσεις κάποιων αλλεργικών και να αποφύγουν να τους χρυσοπληρώσουν. Έτσι σου λένε εγώ κύριε το έγραψα στην συσκευασία ας πρόσεχες!''




Νατα μαααςςςς. Τα πα εγώ δεν τα πα? Πουστιά εκατέρωθεν. Βρήκε τυπάκιον σύστημα και έκανε μήνυση στην σοκολατοβιομηχανία, γιατί βρήκε ένα φουντούκι μέσα στην γάλακτος, που όντως μπορεί να έπεσε κατα λάθος. Προφασίστηκε ή και είχε αλλεργία στα ξηροκάρπια και μπαμπ τραβάει μια καταγγελιάρα στον Charlie & The Chocolate Factory να τσιμπήσει φραγκάκια... Ε τι να κάνουν οι σοκολατούχοι. Να πλερώνουν τον κάθε μαλάκα που βρίσκει φοντόκια στην τσοκό? Μπα τι λες?



Συμ-βολέβονται λοιπόν τας νομικάς αρχάς και ιδού η Κούγειος λύση. Γράφουμε μια μαλακία ότι ίσως και να περιέχουν ξηρούς καρπούς, αυγά δεινοσαύρων, διαστημόπλοια και ζαντολάστιχα μέσα και καθαρίσαμε. Και η πουστιά προσέξτε, είναι στο ''ίσως''
Για να μην τους πει και κανείς ότι, Κύριε γράφεις μέσα ότι έχεις ηλιόσπορο. Που είναι?  Και έτσι έβαλαν τον κάθε αλλεργιοπαθόντα και τον κάθε Μαγκα-ίβερ στη θέση του. Α ρε πουτάνες lawers πάντα την βρίσκετε την άκρη.
Ε παίδες, τρομερή ανάλυση δεν βρίσκετε?. Τώρα μπορεί και να μου πείτε:  Ρε φίλε εδώ έχουμε βουτήξει στα σκατά με την κρίση κι όλα αυτά κι εσύ ασχολείσαι με τις σοκολάτες? Ναι δίκιο έχετε ρε παιδιά, αλλά μην ξεχνάτε ότι οι πιο μικρές λεπτομέρειες καμιά φορά, αντικατοπτρίζουν τις πιο μεγάλες αλήθειες. Αφήστε δε και το συμβολικόν του θέματος. Καφέ οι σοκολάτες, καφέ και τα σκατά. Ε?

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Vasika iparxei mia eksigisi gia afto...profanos oi sokolates me ksirous karpous kai oi sokolates xoris paragontai sto idio ergostasio,ara iparxei periptosi na petaxtoun komatia apo ksirous karpous stis aples sokolates.

tora 8a mou peis pou einai to provlima? to provlima einai oti iparxoun atoma me alergia stous ksirous karpous, opote...

angel είπε...

Καλησπέρα Παναγιώτη, καλώς σε βρήκα!
Υπάρχει και άλλο σενάριο. Στο ίδιο καζάνι με τις αμυγδάλου φτιάχνουν μετά τις γάλακτος και αν δεν πλυθεί καλά ανάμεσα στις χρήσεις πάρε και κάποια υπολείμματα...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
IphoneGR είπε...

Καλησπέρα Παναγιώτη.
Εγώ μέχρι και το περασμένο Ιουλιο του 2010 έτρωγα τα πάντα χωρις κανένα πρόβλημα,όμως λόγο μίας ίωσης που είχα έπερνα ceclor 500mg ( την έιχα ξανα πάρει 3-4 φορές παλιότερα χωρίς κανένα πρόβλημα) ώσπου την δευτερη μέρα το μεσημέρι γέμισα κοκκινίλες με αλλα λόγια μου έκανε κνύδωση.απο τότε παρόλο που έκανα θεραπεία με αντισταμινικα για 6 μήνες μου έχει αφησει κουσουρι στα καλά καθούμενα και δεν μπορώ μεχρι και αυτη τη στιγμη που σου γράφω να φάω ξηρους καρπους.
Μου εξηγησε η αλλεργιολόγος μου ότι δυστηχως οι εταιριες δεν πλένουν τα καζάνια τους και έτσι αναγράφουν το "Μπορεί να περιέχει ιχνος ξηρων καρπών" για να έχουν καλυμένο τον κ@λο τους σε περιπτωση που καταφυγει κάποιος με μήνυση.

Laburdius είπε...

Γεια σας παιδιά. Ευχαριστώ για τα σχόλια σας. Και εγώ την αλήθεια έψαχνα για αυτό και οι απόψεις σας βοηθησαν πιο πολύ. Αυτό που είπατε όμως ότι δεν πλένουν καλά τα καζάνια τους δεν είναι κι αυτό απαράδεκτο? Αρα 4ο σενάριο..χεχε. Σας ευχαριστώ για την αναγνωση...

Ανώνυμος είπε...

giati ta svineis re xesti?

Ανώνυμος είπε...

se kapoia xwra anti gia malakas pakistanos 8a lene malakas ellhnas :/ den einai wraio

Laburdius είπε...

Κοιτα φίλε ανώνυμε νο 1. Για το ''μαλάκας Πακιστανός'' δεν το μεταφράζεις μέσα από το χιουμοριστικό πλάισιο που το έχω τοποθετήσει. Έχω γράψει και μαλάκας Ελληνας και μαλάκας Γερμανός σε προηγούμενα κείμενα κλπ. Δεν υπάρχει κανένα ρατσιστικό υπονοούμενο, αν με πιάνεις. Οσο για τον ανώνυμο 2 όσο χέστης μπορεί να είναι κάποιος που γράφει με το ονοματεπώνυμό του και σβήνει ότι γουστάρει στο δικό του blog άλλο τόσο μπουχέσας και κότα είναι κάποιος που κρύβεται πισω από την ανωνυμία του για να σχολιάσει και να βρίσει κάποιον που δεν γνωρίζει. Αλλά δεν πειράζει, μόνο και μόνο που ασχολείσαι γουστάρω. Χώσε κι άλλα...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

anonymos 1 pros apantisi peri ratsismou :xairomai :D

Ισμήνη είπε...

Καλημέρα! Βασικά είναι λίγο παλιό το άρθρο, αλλά το βρήκα τώρα διαβάζοντας για ένα μάθημα!

Η φράση "Μπορεί να περιέχει ίχνη..." προκαλεί διάφορες αντιδράσεις. Αρνητικές και θετικές.
Τα εργοστάσια είναι υποχρεωμένα από τον νόμο να το αναφέρουν στην συσκευασία, όταν στο εργοστάσιο χρησιμοποιούνται τροφές που προκαλούν αλλεργίες ( ξηροί καρποί , γάλα).
Σε ένα εργοστάσιο(π.χ σοκολάτας) η παραγωγή των διάφορων τύπων σοκολάτας γίνεται στην ίδια γραμμή. Μετά από κάθε τύπο, γίνονται πλύσεις με διάφορα καθαριστικά (2-3 πλύσεις). Αλλά επειδή μερικά τρόφιμα είναι πολύ αλλεργιογόνα, ακόμα και σε μικρή ποσότητα μπορούν να βλάψουν.
Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην περιέχουν ίχνη από το προιόν που αναφέρουν, αλλά υποχρεώνονται από την νομοθεσία τροφίμων να το αναφέρουν. Η νομοθεσία της ΕΕ αναφέρει ορισμένα συστατικά τα οποία είναι αλλεργιογόνα, και μόνο όταν περιέχονται αυτά, πρέπει να αναφέρονται στην συσκευασία.
Οπότε δεν είναι θέμα του εργοστασίου (για να μην τρώει μηνύσεις) αλλά θέμα της νομοθεσίας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...