Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Part 1. ΝΙΛΣ ΧΟΛΓΚΕΡΣΟΝ

Με αφορμή λοιπόν την αναδρομή που κάναμε αυτή τη βδομάδα στις παιδικές μας αναμνήσεις, είπα να ξαναθυμηθούμε οι παλιοί τις πρώτες παιδικές σειρές που όλοι αγαπήσαμε στην τηλεόραση και να τις μάθουν οι νεότεροι. Πάμε λοιπόν.


Νιλς Χόλγκερσον
Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον (Nils Holgersson, 1980, Ιαπωνικής παραγωγής, 52 επεισόδια), ΕΡΤ  Πρεμιέρα: Πέμπτη 20/10/1983
Η ιστορία έχει ώς εξής: Ο Νιλς Χόλγκερσον που από το όνομα και το μαλλί καταλαβαίνετε την καταγωγή του αφού μοιάζει με σέντερ φόρ της Γκέτεμποργκ, ήταν ένα ψιλοσκατοπαίδι που δεν άφηνε σε ησυχία τίποτα στο χιονισμένο χωριουδάκι που ζούσε στη Σουηδία. Περνούσε ζάχαρη εκεί αν εξαιρέσουμε το ψοφόκρυο μέχρι που του έκατσε η στραβή να κάνει μαλακία σε ένα νάνο. 


Ο νάνος δεν ήταν και στις πολύ καλές του γιατί η Χιονάτη δεν τραβιόταν με τίποτα εκεί πάνω, κι έτσι αντί για Χιονάτη έμεινε με το χιόνι. Έρχεται και το μπάσταρδο να του κάνει μαλακίες ε δεν ήθελε και πολύ να τον μεταμορφώσει σε Νίκο Ρίζο. Μαζί του την πλήρωσε και ένας σκίουρος ο Κρούμελ που δεν ξέρω πώς στο διάολο βρέθηκε εκεί στη μεταμόρφωση. Τέλος πάντων. Έτσι που λέτε ο Νιλς και ο σκίουρας έμπλεξαααν. Κάπου εδώ χώνεται και στη ιστορία ο Μάρτιν ένας άσπρος χήνος ο οποίος στο τσακ την είχε γλιτώσει από το φούρνο τα Χριστούγεννα όπου γνωρίζεται με το Νιλς και το σκίουρα. 

Ο Μάρτιν δεν είδε και πολύ φιλικά τη φάση γιατί είπαμε ότι ο Νιλς ήταν κωλοπαίδι όπου στο παρελθόν είχε φάει αρκετές  κοτρόνες στο κεφάλι απ αυτόν και κρατούσε πισινή. Πάνω στις επεξηγήσεις λοιπόν σκάει στο λιβάδι ένα κοπάδι αγριόχηνες που παίρναν τον πούλο από την Σουηδία λόγω χειμώνα. Η αρχηγός του κοπαδιού ήταν η βασίλισσα Άκα που την εξέλεξαν να οδηγεί αυτή το κοπάδι μάλλον γιατί είχε τον πιο ωραίο κώλο και οι αγριόχηνοι έπαιρναν μάτι όλο το ταξίδι. 


Ως πιό αλάνια λοιπόν οι αγριόχηνες έχουν πάρει στο ψιλό το Μάρτιν που ήταν άσπρος και στρουμπουλός αφού κάθε μέρα σαπάκιαζε ένα καφάσι χηνοτροφή. Αφού τον τρέλλαναν στο δούλεμα οι αγριόχηνες βαρέθηκαν και αποφασίζουν άμεση αναχώρηση. All visitors kindly requested to leave. Ship sails immediately. Ο Μάρτιν που το είχε πάρει πατριωτικά και σκεπτόμενος βέβαια ότι τα επόμενα Χριστούγεννα δεν τη γλιτώνει αποφασίζει να κάνει την υπέρβαση, να λάβει μέρος σε μαραθώνιο για υπέρβαρους και ν ακολουθήσει τις αγριόχηνες. Ως Β-52 χήνα λοιπόν απογειώνεται (σημαδιακό οτι είχε 52 επεισόδια) παίρνοντας μαζί και το Νιλς και τον Κρούμελ. Ετσι λοιπόν η περιπέτεια αρχίζει. 


Πολύ ωραίο το concept δεν θυμάμαι και πολυ καλά το τέλος όπου γυρνά σπίτι ξαναψηλώνει και σκέφτεται πως θ αρχίσει στις κλωτσιές το νάνο χωρίς συνέπειες, περνούσε ωραία οικολογικά και όχι μόνο μηνυματα. Και γαμώ τα παιδικά. Γαμώτο θυμάμαι ότι τις απόκριες τότε ήθελα να ντυθώ Νιλς και να ντύσω τον αδερφό μου Κρούμελ. Στη χήνα είχαμε ένα θέμα αλλά τελικά δεν βρήκαμε στολές και η ιδέα να περάσω το μαλλί μου ντεκαπάζ 9 ετών δεν ήταν και η πιο έξυπνη. Δε γαμείς. Δεν μου μεινε τραύμα. Πάντως θα ήταν πολύ πιο ωραία και πιο φεύγα να ντυθείς Νιλς με μια χήνα παραμάσχαλα, από τώρα που τα παιδάκια ντύνονται ότι μαλακία θές. Gummy Bear λέει με το παριζάκι Υφαντής στο χέρι.
Gummy Seta.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...