Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΜΕΝ ΓΑΡ ΜΕΤ ΕΥΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΚΑΛΟΥΜΕΝ ΑΝΕΥ ΜΑΛΑΚΙΑΣ

Βλέπω ώρες ώρες σε μερικά post και σχόλια που φίλοι μου γράφουν τις σε εισαγωγικά ''κακές'' λέξεις, κάπως έτσι...
- Στον π.......ο μας.
- Στα @@ μας.
- Μη λες λαλακίες κλπ
Επίσης στο Outlook δεν υπάρχει ορθογραφία για αυτές ενώ στο Google η πιο γνωστή Ελληνική λέξη, δηλαδή το μαλάκας δεν βγαίνει στην αναζήτηση.
Δεν κατάλαβα. Προς τι η φίμωσης της αληθείας χριστιανοί αδελφοί μου? Δεν είναι αυτές από αρχαιοτάτων χρόνων Ελληνικές και ευρέως χρησιμοποιούμενες λέξεις?
Ας το δούμε λίγο. Ας πάρουμε τη λέξη μαλάκας ας πούμε. 


Μαλάκας, ο:  Στα αρχαία ελληνικά η λέξη σήμαινε "άρρωστος". Η λέξη προέρχεται εκ του ρήματος μαλακιάω, που σημαίνει μαλακώνω. Ως ουσιαστικό η λέξη μαλακία είναι Ιωνική και σημαίνει μαλακός. Στον "Περικλέους Επιτάφιο" του Θουκυδίδη (...φιλοσοφούμεν γαρ μετ' ευτελείας και φιλοκαλούμεν άνευ μαλακίας) η λέξη σημαίνει την μαλθακότητα. Στα Νικομάχεια Ηθικά του Αριστοτέλη η λέξη χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την καρτερικότητα, ενώ ως λατινική λέξη η malacia, υποδηλώνει την ήρεμη θάλασσα. Στα νεότερα χρόνια η λέξη μαλακία ταυτίσθηκε με την διανοητική ανεπάρκεια ή εγκεφαλική δυσλειτουργία, εξ ού και η "μαλάκυνση εγκεφάλου". Βλέπουμε λοιπόν από τας αρχαιοτάτους χρόνους μέχρι και σήμερον ότι η απαγορευμένη αυτή λέξη είναι γεγονός. Μέχρι και η εκκλησία τη χρησιμοποιεί! "από πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν" (Ματθ. Δ' 23, Θ' 35 και Ι' 1).

Προς τι λοιπόν ο αλληλοσπαραγμός? Άλλωστε είναι γεγονός ότι δεν μπορείς να προσδώσεις την ακριβή έννοια του λόγου σου, αν δεν πεις τη λέξη έτσι όπως ακριβώς είναι. Πώς να αντικαταστήσεις ας πούμε την έκφραση: Πάρτε τ  αρχίδια μου?
1)Αδιαφορώ παντελώς? 2) Σας αγνοώ? 3) Δεν δίνω καμία σημασία? 4) Σας περιφρονώ? 5) Δεν μ ενδιαφέρετε? 6) Δεν με απασχολείτε? .....
Kαμία από αυτές δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αρχική έκφραση. Όταν θές να πεις ρε παιδί μου ''ΠΑΡΤΕ Τ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ'' θες να το πείς για να δώσεις στον απέναντί σου να καταλάβει τη βαρύτητα της φράσης. Το πόσο πολύ αδιαφορείς στον υπερθετικό βαθμό. Τι να του πεις ας πούμε : Σε αγνοώ στον υπερθετικό βαθμό? Ναι πιάσε κι ένα Λίπτον Αις Τι και 5 κουλουράκια σταφίδα. ΜΑΛΑΚΙΕΣ. Ας αφήσουμε λοιπόν τους καθωσπρεπισμούς και το σαβουαρ βίβρ του Ζαμπούνη και όταν θέλουμε πραγματικά να γράψουμε κάτι τέτοιο να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας που ενίοτε το χρησιμοποιούμε και ως κωλοδάχτυλο. Απλά ας κάνουμε το spelling. Α-Ρ-Χ-Ι-Δ-Ι-Α. Αυτό είναι. Τι πιο ωραίο πράγμα απ το αρχίδι. Η αρχή της ζωής. Α και να μην ξεχνάμε ότι το ''Πάρτε τ αρχίδια μου'' αυτούς τους καιρούς που ζούμε θα χρειαστεί να το λέμε όσο ποτέ άλλοτε. Για αυτό λοιπόν φίλτατοι, Start Practice….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...